Alles over krediet en geld lenen

Nieuwe regels voor het telefoonabonnement

in Leentips, News

Nieuwe regels voor het lenen van geld zijn onlangs in werking getreden. Het gaat hierbij vooral om de registratie van de lening. Zijn Nederlanders trouwens makkelijk als het om lenen gaat, of wordt er vooral veel in stilte geleend?

Kun je de lening afbetalen?

Die nieuwe regels zien vooral op het afsluiten van een telefoonabonnement. Was het eerst nog zo dat het toestel ‘gratis’ in het abonnement zat, inmiddels heeft de rechter anders bepaald. Het blijkt dat je gewoon een toestel op afbetaling koopt. Dus eigenlijk sluit je een lening af wanneer je een abonnement afsluit voor een nieuwe telefoon. Dit valt onder de Wet op het financieel toezicht. In Nederland is de verstrekker van zo’n nieuwe lening verplicht om te kijken of je de afbetaling ervan wel aankunt.

Invloed op andere leningen

Die nieuwe lening wordt door de provider aangemeld bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Tenminste, als het bedrag dat met de nieuwe lening is gemoeid hoger ligt dan 250 euro. Dit betekent dat het telefoonabonnement invloed heeft op ander leningen die je zou willen afsluiten. Het bedrag dat je veilig mag lenen wordt dus iets kleiner en het is ook belangrijk dat je geen betalingsachterstanden creëert. Wil je zo’n BKR-registratie niet, betaal dan bij het afsluiten van je nieuwe abonnement alvast een deel bij. Zo zorg je dat het nog te betalen bedrag onder de 250 euro zakt.

Andere leningen bij het BKR

Ook andere aankopen kunnen worden geregistreerd bij het BKR. Bijvoorbeeld de private lease van een auto, de mogelijkheid om rood te staan bij de bank, een studielening of een doorlopend krediet; allemaal tellen ze mee om je capaciteit tot terugbetalen van een lening te meten. Het blijkt trouwens dat een zesde deel van het aantal mensen dat leent, zich voor zo’n lening schaamt. Dit is niet handig, want het heeft een slechte invloed op het terugbetaalgedrag.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *