Alles over krediet en geld lenen

‘Geld lenen kost geld’

in Leentips

Waarom kost lenen altijd geld? Soms is het duidelijk, je betaalt een bepaalde rente. Dat is de prijs voor het lenen van geld. Maar ook als er 0 procent rente bij een lening wordt vermeld, staat er toch altijd de waarschuwing bij dat lenen geld kost. ‘Waarom’, vraag jij je misschien af?

De verborgen kosten

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk niet zo ingewikkeld. De kosten zitten verstopt in één van de onderdelen die met de lening samenhangt. Stel dat een autodealer jou een lening aanbiedt tegen 0 procent rente, dan lijkt dat een unieke kans. Maar je kunt er zeker van zijn dat je een lagere inruilwaarde voor je oude auto krijgt dan je zonder financieringsnoodzaak zou hebben gekregen. ‘Maar ja’, denk jij, ‘ik heb helemaal geen inruilauto’. Ook dan zul je zien dat er ‘kosten ’ aan de lening verbonden zijn. Zo zal jij geen korting aangeboden krijgen wegens contante betaling. Ook is het mogelijk dat de ‘gratis opties’ die anderen wel krijgen aan jouw neus voorbij gaan. Blijf dus creatief nadenken als je een aanbod tot gratis financiering aanneemt. Er zit altijd een addertje onder het gras. De aanbieder van de lening moet immers ook ergens geld aan verdienen!

Opletten bij kopen op afbetaling

Ook als het duidelijk is dat er voor het geld lenen een tarief in rekening wordt gebracht, is het zinvol om uit te rekenen wat het lenen werkelijk kost. Zo kan je bijvoorbeeld alle termijnen die je moet gaan betalen bij elkaar optellen. Je ziet dan direct hoeveel meer je betaalt dan de standaard verkoopprijs van je aankoop. Vooral het ‘kopen op afbetaling’ is berucht. Soms loopt het tarief dat in de afbetaling opgenomen zit wel op tot een rente van 15 à 20 procent. Vergelijk dat eens met een gewone persoonlijke lening die een rentetarief draagt van 6 tot 10 procent.

Meerdere offertes aanvragen

Ga niet direct in zee met slechts één partij die geld uitleent. Het is verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Er kunnen soms behoorlijke prijsverschillend tussen bestaan.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *