Alles over krediet en geld lenen

Angst voor stijgende rente lijkt verdwenen

in News

Wat gebeurt er op de geldmarkt als de rente stijgt? Dan worden beleggers voorzichtig met het uitlenen van hun geld. Want ga maar na: Als je jouw geld tegen een bepaald rentetarief uitleent, wil je natuurlijk niet dat de officiële rente een week daarna (veel) hoger is. Dan lijd je verlies ten opzichte van de rente-inkomsten die je had kunnen krijgen. Een dreigende renteverhoging doet de doorstroom van het geld van beleggers dus geen goed.

Geen geld om te investeren

Niet alleen beleggers hebben last van een dreigende rentestijging. Ook bedrijven die voor langere tijd geld willen lenen lopen hierin vast. Stel dat zij een obligatielening willen uitschrijven. Dit kan dan mislukken omdat beleggers geen vertrouwen hebben in de bestaande rentestand. Dat doorkruist de plannen van bedrijven om te investeren, want ze missen daarvoor het benodigde (geleende) geld.

Bijna een nieuw record

Het beeld van een stagnerende beleggersmarkt is de afgelopen twee maanden fors bijgesteld. Hielden beleggers in de eerste vier maanden van het jaar hun geld liever nog even in de zak, in de maanden mei en juni gingen de remmen los. Bedrijven schreven in grote hoeveelheden nieuwe obligatieleningen uit en vestigden vooral in de maand mei bijna een record. Er werd in de maand mei voor 44,7 miljard euro aan nieuwe obligatieleningen in de markt gezet. Met slechts zo’n 3 miljard euro minder kwam de maand juni hier vlot achteraan.

Beleggers tonen hernieuwd vertrouwen

De meeste leningen hebben een lange looptijd. Die kan wel oplopen tot 20 jaar. Vooral hieraan valt af te lezen dat beleggers het spook van een stijgende rente van zich af hebben geschut. Massaal inschrijven op langlopende obligatieleningen laat een vertrouwen zien in de huidige rentestand. Bovendien weerspiegelt het ook een duidelijk vertrouwen in de opgaande economie.

Wordt  steunprogramma afgebouwd?

Ondertussen wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar steunprogramma zal gaan afbouwen. De Bank hoopt hiermee een inflatiepercentage binnen de Eurozone te bereiken van zo’n 2 procent. Nu het steunprogramma van de bank op haar einde lijkt te lopen, proberen beleggers die geïnvesteerd hebben in staatsleningen deze snel te verkopen. Uiteraard heeft dit een drukkend effect op prijs van deze staatsobligaties.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *