Geld lenen en mini leningen

Waar op letten bij een lening?

in Leentips

Leningen zijn er in vele soorten en maten. Je kunt ze voor allerlei doeleinden afsluiten en er gelden natuurlijk diverse voorwaarden. Waar krijg je zoal mee te maken als je een persoonlijke lening afsluit?

Kenmerken van persoonlijke lening

Wat zijn eigenlijk de kenmerken van een persoonlijke lening? Belangrijk is dat het leenbedrag vast staat. Dus op het moment dat je een persoonlijke lening afsluit, weet je precies hoeveel geld je leent. Ook spreek je direct af hoelang de lening zal gaan lopen. Aan het einde van deze looptijd moet het geleende geld zijn terugbetaald. Heel belangrijk is natuurlijk de prijs die je moet betalen om het geld ter beschikking te krijgen van de bank. Dat is dus de rente en die wordt van tevoren afgesproken.

Let op rente en looptijd

Natuurlijk wil je weten wat zo’n lening je maandelijks kost. Dit wordt van tevoren berekend. Zo staat vast wat je per maand aan aflossing betaalt en aan rente. Natuurlijk moet je blijven opletten. Een aantrekkelijk lage rente die heel erg lang loopt, kan je uiteindelijk een duurdere lening opleveren dan een lening met een iets hogere rente maar met een kortere looptijd.

Belangrijk bij een hypothecaire lening

En als je een hypotheek afsluit, moet je dan nog op bepaalde dingen letten? Jazeker, kies niet zondermeer voor de laagste rente. Heel belangrijk is namelijk ook hoelang deze rente vast zal staan en natuurlijk hoe lang de hypothecaire lening zal lopen. Daarnaast kun je kiezen voor verschillende wijzen van betalen. Een vast maandelijks bedrag gedurende de gehele looptijd of grotere bedragen in het begin. Die grote bedragen zetten je in beginsel op zwaardere lasten, maar hebben in een later stadium een flinke verlaging van je maandlasten tot gevolg.

Goed onderhandelen bij de banken

Geloof niet in het oordeel van slechts één bank. Raadpleeg je er meerdere, dan zul je met verschillende voorstellen naar huis toe komen. Vervolgens is het zaak om met de beste voorstellen verder te onderhandelen. Dit kan bij de bank die je dit voorstel deed, of bij één van de concurrenten. Speel het spel stevig, maar blijf altijd vriendelijk. Het resultaat van je inspanningen kan je vele jaren betaalvoordeel opleveren.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *