Geld lenen en mini leningen

Verstandig geld lenen: drie do’s en don’ts

in Bespaartips, Leentips

Het afsluiten van een lening kan een goede manier zijn om een bepaalde aankoop te doen of openstaande rekeningen te betalen. Het is over het algemeen prima om een lening af te sluiten, maar dan moet je dit wel op de juiste en dus meest verstandige en verantwoorde manier doen. Welke do’s en don’ts er zijn als je verstandig en verantwoord geld wil lenen, lees je in dit artikel. Door de do’s en don’ts door te nemen, weet je precies wat je wel en niet moet doen als je geld wil lenen op een verstandige en verantwoorde manier.

Do’s voor verstandig geld lenen

Er zijn diverse dingen die je zeker moet doen als je verstandig en verantwoord geld wil lenen. De belangrijkste do’s die wij je willen geven voor het verstandig aangaan van een lening, zijn de volgende:

  1. Overweeg om te sparen voor je gaat lenen. Wil je een nieuwe badkamer? Dan kun je de badkamer ook betalen door geld te sparen. Leen niet zomaar geld, maar overweeg eerst of het mogelijk ook interessant is om het geld te sparen.
  2. Denk na over de aflossingstermijn van de lening. Sluit je een lening af voor een auto en heeft deze lening een aflossingstermijn van 15 jaar? Dan is dit niet echt verstandig, aangezien je over 15 jaar waarschijnlijk niet meer in de auto rijdt. Kies een aflossingstermijn die bij het doel van de lening past.
  3. Vergelijk rentes met elkaar. Voor de goedkoopste lening, sluit je een lening af met het laagste rentepercentage.

Don’ts voor verstandig geld lenen

Er zijn zeker dingen die je wel moet doen als je verstandig geld wil lenen, maar er zijn ook dingen die je moet laten als je verstandig en verantwoord geld wil lenen. De belangrijkste don’ts voor het afsluiten van een lening, zijn de volgende:

  1. Geld lenen van familie en/of vrienden. Het klinkt interessant, maar het kan wel voor relationele problemen met grote gevolgen zorgen.
  2. Rood staan of alles kopen op de creditcard. Het lijkt aantrekkelijk, maar je betaalt hier ontzettend veel geld voor. Wat je beter kunt doen, is een goedkope lening afsluiten om de hoge rentepercentages van rood staan en de creditcardschuld te vermijden.
  3. Geld lenen als je al ergens anders schulden hebt. Kom eerst van je schulden af en leen dan pas opnieuw. Sluit nooit een lening af om een andere schuld af te betalen.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *