Geld lenen en mini leningen

Huis kopen zonder hypotheek

in Leentips

Als er één aankoop is waarvoor je absoluut geld moet lenen, is dat wel de aankoop van je huis. Tenminste, dat denken we altijd.

Amsterdam de snelste stijger

De situatie op de woningmarkt in Amsterdam laat zien dat zelfs dit heilige huisje wordt geslecht. Terwijl je toch zou verwachten dat iedere koper zich maximaal zou indekken voor het financieringsrisico, blijkt dit helemaal niet zo te zijn. Het heeft veel te maken met de oplopende spanning op de woningmarkt en de snel stijgende prijzen. Amsterdam spant hierbij de kroon. In het segment van luxe woningen stegen de prijzen hier gemiddeld met 10 procent. Dit zet Amsterdam qua prijsstijging in Europa op de eerste plaats. Wie niet snel ‘ja’ zegt bij een verkoopaanbod, grijpt meestal direct al mis.

Veel eigen geld

Veel kopers zeggen dus zo snel mogelijk ‘ja’. Een flink deel van deze kopers kan dit zonder risico doen. Zij brengen gewoon hun eigen geld mee. Dit kan gaan om een flink gedeelte van het aankoopbedrag. Bijvoorbeeld zo’n 50.000 tot 70.000 euro bij huizen boven de 6 ton. Soms is het geld gespaard, maar vaak is het ook uit schenking of erfenis verkregen. In de jaren 2013 en 2014 waren de schenkingsregels extra soepel en dit heeft menig potentieel koper geen windeieren gelegd.

Meer dan een verdubbeling!

Toch is het uitkijken geblazen. Nogal wat kopers laten zich verleiden door de haast. Zij sluiten een koopovereenkomst zonder voorbehoud van financiering en hebben ook binnen de wettelijke ontbindingstermijn van 3 dagen nog geen zekerheid van hun bank. Mocht het met de hypothecaire lening toch misgaan, dan zullen zij een flink bedrag als compensatie moeten betalen aan de verkoper. Wie had gedacht dat kopen zonder financieringsvoorbehoud slechts plaatsvindt in een klein deel van de kopersmarkt, komt bedrogen uit. In Amsterdam wordt momenteel maar liefst 25 procent van de koopwoningen verkocht zonder hypotheek. Dat is meer dan een verdubbeling in de afgelopen 10 jaar. Ook in de rest van Nederland verdubbelde het aantal verkopen zonder hypotheek. Hier liep het getal op van 8 procent naar 16 procent van het aantal woningaankopen.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *